Havuz Bakımı ve Önemi

13-02-2023 12:41
Havuz Bakımı ve Önemi
Havuz temizliği ve dezenfeksiyonu, insan sağlığı için ciddi önem teşkil etmektedir. Yüzme havuzunun suyundaki kalsiyum ve magnezyum iyonları zamanla kireçlenmeye, sonrasında ise yosunlaşmaya sebep olur. Bu durum hastalık yapan mikroorganizmaların çoğalmasına neden olmaktadır.
Havuzun yosun ve kireçlenme yapmaması için günlük, haftalık ve aylık periyotlarla düzenli olarak bakım yapılması gerekmektedir.

Klor ve diğer kimyasallar havuz suyunun temiz olmasını sağlarken bir dereceye kadarda havuzunuzun duvarlarını, zemini ve çevresindeki alanları da temiz tutmaya yardımcı olur.
Klor ve ozon gibi havuz suyunu dezenfekte eden kimyasallar, havuzun içindeki deri döküntüleri ve saç gibi maddeleri temizlemez. Bu yüzden havuz suyunun düzenli olarak filtreden geçmesi gerekmektedir. Aynı zamanda kimyasallar yaprakları ve böcekleride sudan uzak tutmadığı için klor veya diğer kimyasalları kullanmaya ek olarak, düzenli, kapsamlı temizlik de kesinlikle gereklidir.
Havuz filtreleri havuzun genişliği ve kullanacak kişi sayısına göre kontrol edilerek seçilmelidir. Yoğun olarak kullanılan havuzlarda günde 2 kere, diğer koşullarda günde bir kez kontrol edilip, ters yıkama yapılmalıdır. Saç yada kıl gibi maddeleri tutan filtre içindeki kıl tutucu da haftada 2 defa açılıp temizlenmelidir. 

Havuz temizliği yapabilmek için pH düşürücü, klor, yosun önleyici ve sıvı topaklayıcısı olmak üzere 4 ana madde her zaman hazır bulunmalıdır.

Suyun
PH değerinin 7,2 ile 7,8 arasında olması gerekmektedir. Eğer Ph değeri düşerse havuz suyundaki bakteri çoğalma riski artar.

PH değeri
ayarlandıktan sonra, toz klor yada tablet klor atılarak dezenfekte işlemi yapılır. Klor mantar gibi hastalıkların bulaşmasını engeller. Ayrıca kolera, tifo, göz ve kulak hastalıklarının da kişilere bulaşmasına engel olur.

Havuz diplerinde eğer ayak kaymaya başlıyorsa
yosun tabakalarının oluşmaya başladığını görülmektedir böyle durumlarda yosun önleyici maddeler ile bu sorun çözülür.

Havuzlarda görülen ufak pisliklerin, sıvı toplayıcılarla kum filtresine doğru itilerek tutulması sağlanır. Bu sayede havuz daha da berrak gözükecektir.

Otomatik havuz temizleme sistemi olan havuz sahiplerinin sadece yıl içinde bakımlarını yaptırması ve havuz kenarındaki pisliklerden kurtulması gerekmektedir.

Genelde kış ayları geldiğinde havuzun suyu boşaltmak doğru bir işlem değildir. Eğer kış aylarında havuz boş kalırsa ağaç yapraklarının bile havuz zeminindeki mermer yada fayanslara iz yapacağını unutmamak gerekir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.